6 km 

De 6 km blijft in het centrum van Nederbrakel.

Eerst wordt het volledig vernieuwde Marktplein (2017/2018) aangedaan.

Vrij snel komen wandelaars echter in het groen. Na te zijn voorbij gestapt aan bottelarij Top Bronnen (www.topbronnen.be), draaien we links af om via de Kokerbergstraat om kennis te maken met het park (40 ha) van Top Bronnen waar sedert 1906 water wordt gebotteld.

Een volgende “eyecatcher” is de Toepkapel (http://www.toepkapel.be/).  De neogotsiche kapel ligt op een heuvel (kapelberg)  en wordt ook genoemd naar Sint-Jozef en naar Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede. Rond de kapel bevinden zich de zeven staties van de ommegang Jozefs Smart en Vreugde. De kerk werd door dorpelingen opgericht in 1924 als dank omdat het dorp was gespaard gebleven in de oorlog. Op 31 augustus werd ze ingewijd door Mgr Seghers . Het woord Toep is een dialectnaam voor top of hoogste punt.

Na het verlaten van de bosrijke omgeving komen we in een meer bebouwde omgeving. Aan de rechterzijde ligt het centrum van Nederbrakel. Aan de kruising van de Stoktstraat met de Wijnstraat komen sedert decennia profrenners; u bent hier nl. in de uitloper van de Tenbossestraat. (gemiddelde stijging: 6,9% met een max. van 8,7%).

O.a. de “zwarte van Brakel” Peter Van Petegem; maar ook Johan Musseeuw, plaatste hier een beslissende “jump” naar de overwinning in de Ronde van Vlaanderen.

Via de Hoge Zavel – een straat die paraller ligt met Tenbosse – zakken we letterlijk terug af naar het centrum van Nederbrakel. Via de Sint-Pieterswijk en het RVT Najaarszon, wordt het gemeentelijk recreatiedomein De Rijdtmeersen bezocht.

Het recreatiepark de Rijdtmeersen is 5,5 ha groot.  Via een klepstuw komt de overloop van de Molenbeek in de Rijdtmeersvijver terecht.  De vijver is dus niet alleen als visvijver voor de hengelaars bestemd, maar ook als waterspaarbekken.  Rond de vijver en het park werden kronkelende wandelpaden aangelegd.  Op diverse locaties werden rustbanken voorzien zodat het zalig vertoeven is in deze oase van rust en groen.

Er werd ook aan de allerkleinsten gedacht : een speelplein siert de bovenkant van het domein.

In 2015 werd het recreatiedomein grondig vernieuwd. De voetwegels worden volledig vernieuwd door middel van een betonverharding. Daarnaast werd een Finse piste aangelegd.

Hierna keren we terug naar de start-aankomstplaats.

Route met wegwijzer 

Klik op de foto voor een grotere weergave.

Hulp nodig? 

Het Rode Kruis Vlaanderen (klik hier voor meer info) staat klaar om wandelaars met eventuele problemen onderweg te helpen.

Contact: GSM: 04xx/xx xx xx

Daarnaast is aan de aankomstzone ook een vaste post voorzien.